Знаете ли ?

ГЛАДКА, ГЪВКАТА И ЕЛАСТИЧНА КОЖА

Кожата, външната обвивка на нашето тяло, е огледалото, което отразява вътрешното ни състояние. Това е оргнът, който представлява 15% от теглото на тялото, има повърхност приблизително 1.8 кв.м и играе важна роля в основните функции на организма.

Кожата осигурява защита на тялото от външната среда – от механични, климатични, химични и микробиални фактори. Тя осъществява комуникацията между тялото и околния свят – усещането за допир, абсорбация на определени вещества, елиминиране на токсини и отпадъчни вещества от метаболизма. Кожата участва активно в метаболизма – служи като енергиен резерв, участва в процесите на хранене, именно там се синтезира витамин Д. Възпалителните реакции, регенерацията на фибрите, уплътняването и кератинизацията са характерни оздравителни функции, осъществявани в различните и слоеве.

Кожата е уникална. За да определим нейните нужди, трябва да познаваме нейната същност и обратното, за да разберем състоянието и, трябва да знаем от какво тя се нуждае.

За правилното характеризиране на кожата и определяне на нейните потребности трябва да се имат предвид няколко основни фактора:

  • тип кожа – нормална, суха, мазна, смесена кожа;
  • състояние на кожата – дехидратирана, хипоксична, чувствителна, купероза, с пигментации, с белези на стареене; наследственост; възраст; климат; здравословно състояние и хранителен режим; начин на живот.

Основната задача и функция на козметика са възстановяването и поддържането на здравето и красотата на кожата. За тази цел ще дефинираме понятието „здрава и красива кожа“.
Във всички времена и култури идеалната кожа е тази на младия човек на възраст от 10 до 20 години със следните характеристики:

1.гладка и без дефекти

2.гъвкава и еластична

Oбикновено се наблюдават едва забележими следи на „бебешка пълнота“. Розов тен (независимо от цвета на кожата)в резултат от правилната микроциркулация. Не се нуждае от специфични козметични грижи, а само от поддържане. Обикновено изглежда сякаш е със слънчев загар.

Ключът към красивата и здрава кожа е поддържането на защитната бариера на кожата и бързия кръговрат на клетките, които изгражат колагена и еластина с цел да съхранят здравината, еластичността и гъвкавостта на кожата. Именно този бърз кръговрат поддържа адекватните нива на водозадържащите протеогликани и гликозаминогликани. Биоциркулацията (наричана понякога микроциркулация) на капилярите и малките кръвоносни съдове трябва непрекъснато да се обновява. Увреждането на микроциркулацията, което често се наблюдава при стареенето, намалява потока на хранителни вещества към кожата и води до нейното „сивеене“, свързано с процеса на стареене.

Проведените изследвания в последните години потвърждават изключителното значение на „здравата защитна бариера на кожата:. Установено е, че здравата кожа е силно устойчива към увреждания и възпаления. Когато функциите на защитната бариера на кожата са нарушени, възникват увреждания, които могат да доведат до: бактериални, вирусни, събични инфекции, алергични реакции, начало на рак на кожата, екзема, възпалителен дерматит, забавено възстановяване на кожата и ускоряване на процесите на стареене, поява на петна, обриви, дефекти по кожата, зачервявания и сърбежи.

Защитната бариера на кожата се състои от:

  • кисела мантия от себум и пот
  • вроговен слой подлежаща смес от клетки и белтъчни фибри.

рH на кожата е химичен термин, който означава водороден потенциал и се използва за определяне степента на киселинност и алкалност във външния слой на кожата. Измерването на рН става по скала от 0 до 14, на която в центъра е 7 – неутрална (нито кисела, нито алкална). Стойности под 7 показват, че измерваното вещество е киселина и над 7 – основа.

Киселата мантия е смес от себум (мастни киселини) и потни секрети, които постоянно покриват повърхността на кожата и поддържат подходящо рН. Нормалното рН на кожата е слабо кисело, в рамките на 4.2 – 5.6, като варира в различните части на тялото. Като цяло рН на мъжката кожа е по-кисело от това на женската кожа.

Киселата мантия защитава кожата по следния начин:

  • Антиоксидант: липидите (мазнини) в мантията се „жертват“ и се окисляват, за да защитят подлежащата кожа от свръхокисление. Това е причината „белите точки:, които представляват неокислен себум, да се превърнат в „черни точки“ - окислен себум.
  • Отблъсква водата: мазнините в мантията отблъскват водата от кожата. Така кожата се предпазва от загуби на вода и увреждане на външните и слоеве, изградени от твърди проетини. В резултат кожата е по-малко уязвима на увреждания, причинени от факторите на околната среда, като слънце и вятър, и по-малко податлив на дехидратация.
  • Поддържа здравината и твърдостта на белтъците: външния слой на кожата е изграден от кератин – който в кисела среда е много твърд белтък и поддържа защитните протеини силно звързани. По-алкалното рН разхлабва кератиновите влакна и се образуват празнини в защитното покритие. Това улеснява проникването в кожата на алергени, възпаляващи агенти, бактерии и вируси. Обострят се акнето, алергиите и други кожни пробелми в случаите на повишаване на алкалността на кожата. Възпалената и с екземи кожа е с по-алкално рН.
  • Ускоряване на кръговрата на клетките на кожата. Второто важно условие за поддържане на защитна бариера на кожата е адекватното заместване на кожните клетки. Добрият кръговрат на клетките на кожата поддържа постоянен поток на клетки, които се придвижват към повтрхността, и свеж запас от протеини на външния слой на кожата, които да заместват по-старите и увредени. Прилагането на химични пилинги в козметичен салон ускорява обновяването на клетките. Подходящ сезон: от октомври до април